Kjøpe Bitcoin, hva, hvordan, hvorfor?

Bitcoin har vokst med flere tusen prosent fra da det ble oppfunnet på tidlig 2000-tallet til i dag. Det er ofte kjennetegnet med store svingninger og nyhetskanaler omtaler ofte Bitcoin nå om dagen. E-24 rapporterer blant annet på dagens bitcoin pris på lik linje med SP500 og Nasdaq på sine nettsider. Vi vil i denne artikkelen gå dypere inn i Bitcoin og hvordan den fungerer i Norge, samt om den har noen praktiske anvendelser slik som bruk på lik linje med dine vanlige bankkort. Les mer on krypto tradingstrategier her. 

Hva er Bitcoin?

En Bitcoin er en digital valuta som man kan kjøpe, selge eller bytte, helt uten en mellommann som en bank eller nettmegler. Hele poenget med Bitcoin er at det skal være umulig å spore det og dermed vil regjeringen ha problemer med å kontrollere likviditeten i markedet slik det har påvirkningskraft på andre verdipapirer. Skaperen til Bitcoin beskrev det som «et elektronisk betalingssystem basert på kryptografisk bevis i stedet for tillitt». Enhver transaksjon befinner seg derimot lagret i en balanse bok som er tilgjengelig for alle, noe som gjør at det er vanskelig å reversere en transaksjon og vanskelig å forfalske. Hele systemet er drevet av at PC’er gjør mange millioner beregninger per transaksjon. Ettersom det ikke er utstedt av en regjering eller institusjon, så er det ingenting som garanterer for verdien av en Bitcoin. 

Er Bitcoin lovlig i Norge?

Ja, Bitcoin er fult lovlig i Norge og det er ingenting som stopper deg fra å kjøpe, selge eller bytte Bitcoins. Det man må være klar over er at eventuell gevinst ved trading og handel i Bitcoin og for øvrig andre kryptovalutaer er underlagt samme gevinstskatt som aksjer og andre verdipapirer. Ettersom de fleste plattformene ikke rapporterer dette direkte til Skattemyndighetene så er du pålagt til å gjøre det selv for å unngå eventuelle rettssaker eller bøter. 

Hvordan betale med Bitcoin i Norge?

Bitcoin ble opprettet som et investeringobjekt og ikke betalingsmiddel, derimot er det ingenting som hindrer å betale i Bitcoins. Ettersom dette ikke er produkt som tidligere har vært på markedet så er det flere aktører som prøver å finne ut hvordan man kan betale med Bitcoins i butikker. Dette gjøres blant annet for å vedlikeholde verdien til Bitcoins og beholde interessen. Man kan bruke noe som heter for et «krypto-kort» og betale med det i butikken. Det forutsetter at du har en konto hos en aktør som har dette som en tjeneste slik som for eksempel eToro eller andre aktører. Man betaler dermed på samme måte som du ville gjort med et vanlig bankkort, men nå vil det automatisk bli omgjort fra Bitcoins til norske kroner når du betaler. 

Ettersom krypto-kort ikke er et utbredt produkt så er det ofte gebyrer for slike betalinger og vi anbefaler per dags dato at man ikke benytter kryptokort og heller ser på Bitcoin som et investeringsobjekt. Dermed sagt så er det ikke urealistisk at man en gang i fremtiden bruker krypto-kort alle mann og at det blir mer utbredt enn nå.

Kan man ta ut Bitcoin i penger?

Det er mulig å ta ut Bitcoin i penger. Bruker man Norske aktører så er dette ganske enkelt gjort da man allerede har verifisert seg gjennom BankID eller Vipps. Bruker man utenlandske aktører må man ofte sende inn bilde av pass eller førerkort for å kunne bli verifisert før de kan sende over pengene til kontoen din. De fleste overføringene gjøres til en bankkonto eller PayPal, hvor man eventuelt kan overflytte dem videre.