Hvordan kjøpe Bitcoin når man er Norsk?

Det er igjen et skille mellom norske og utenlandske aktører. I Norge er det ofte bankoverføringer eller bruk av Vipps som er vanlig. For utenlandske aktører kan man bruke andre betalingsmåter som PayPal, e-wallets og mer. Aktører som ikke lar deg bruke norske kroner vil også ta gebyrer for valutaveksling, noe som slår ut dobbelt, både ved innskudd og uttak. Det er dermed viktig å merke seg slike gebyrer når man skal kjøpe Bitcoin slik at man plutselig ikke samler på seg kostnader. Overføringer gjennom Vipps og Bank er ofte sikrere og enklere ettersom de fleste allerede har Vipps. Les mer om hvordan du skal kjøpe Bitcoin her. 

Kjøpe Bitcoin med betalingskort (Visa, e-wallets som Revolut og Paypal osv)

Det er mulig å bruke betalingskort for kjøp av Bitcoins. I enkelte land fungerer det på samme måte som en minibank, men det vanskeligste er å overføre penger til en kryptobørs for å handle. Bankoverføringer er ofte det som tar lengre tid, men som er sikrere, men kan ha litt ekstra kostnader. Overføringer med PayPal, Revolout ol. har ofte kortere prosesseringstid og mindre gebyrer. Dette vil derimot avhenge litt fra aktør til aktør, så dersom dette er et viktig punkt for deg før man skal registrere seg, så anbefaler vi at du undersøker med ulike aktører om hvordan dette fungerer. 

Kjøpe Bitcoin med Vipps

Man kan bruke Vipps for å handle Bitcoins. Slikt er ofte reservert kun for Norske aktører da Vipps er norsk. Overføringene kan variere i tidsbruk når det kommer frem på konto, men det er ingen store gebyrer knyttet til dette. 

Kjøpe Bitcoin med BankID

Det er få tilbydere i Norge av kjøp av Bitcoin, men plattformen Firi (tidligere MiraiEx) lar deg kjøpe Bitcoin med BankID. Det er en enkel prosess og man kan sette inn norske kroner noe som ikke krever høyer gebyrer eller vekslingsgebyrer til en annen valuta. 

Kjøpe Bitcoin Nordnet

Flere vanlige nettmeglere som tilbyr handel i aksjer og andre verdipapirer har lyst på likviditeten som Bitcoin har tatt med. Selv om Nordnet ikke tilbyr direkte handel i Bitcoin, så finnes det produkter Nordnet tilbyr som bruker Bitcoin eller andre kryptovalutaer som underliggende. Det er også samtidig flere børsnoterte selskaper som kun er investert i Bitcoin, så handel i dem vil gjøre deg eksponert mot risiko og kurssvingninger i Bitcoin. 

Kjøpe Bitcoin Sbanken

Sbanken tilbyr ikke handel i Bitcoin eller andre kryptovalutaer. Dermed er det mulig å handle aksjer gjennom Sbanken og på samme måte som Nordnet holde verdipapirer som er eksponert mot svingninger i Bitcoin eller andre kryptovalutaer. 

Hvor er det tryggest å kjøpe Bitcoin?

Det er mange aktører på Bitcoin markedet som tilbyr en børs hvor man kan handle Bitcoin. Ettersom det ikke kun finnes en børs, så er det ofte opp til de hver enkle børsene til å lage egne regler som følger reglene i det landet de er basert. Dette gjør det enda vanskeligere å finne en børs som er best eller fungerer for deg. Det som ofte er viktig er lisens for reguleringer, hva slags regler er selskapet underlagt og hva slags regler følger de samt sikkerhetstiltak.

Sikkerhetstiltak menes blant annet hva som skjer hvis selskapet går konkurs, eieren mister passordet til børsen, SSL kryptering mm. Ofte så er Norske selskaper bedre å bruke da det ikke er ting over landegrenser og at Norge har et av de strengeste kravene til sikkerhet og deling av informasjon. Selskapene i Norge slik som Firi må være transparente på regler og hvordan de opererer.  

Det har vært flere saker tidligere hvor eierne har mistet passordet til børsen eller har dødd uten at noen klarer å få tilgang, noe som gjør at mange mennesker mister det de har investert. Selv om sannsynligheten for at slikt kan forekomme ganske liten, så må man være på den sikre siden og sette seg inn i regler og reguleringer for de ulike børsene.